СПА центъра на хотел „Звезда” разполага със сауна, парна баня, шоков душ, 4 местно джакузи, хамам, цвето терапия, масажен салон и навсякъде с минерална вода.

Ако сте от Бургас, Айтос или живеете наблизо, можете да използвате само СПА центъра или само басейна.
Ползването на СПА центъра е с цена:
За възрастни – 20лв.
За деца от 1 до 12год. 10лв.
Цената е на човек на ден и включва: ползването на външен басейн, шезлонг и чадър; в СПА центъра – сауна, ароматна парна баня, джакузи и шоков душ.
Ако ползвате само минералния басейн цената е:
За възрастни – 10лв.
За деца от 1 до 12 год. е 5лв. на ден.
Скоро ще можете да се възползвате и от отстъпките, които ще направим при повече посещения.
Басейнът ни е с минерална вода, която извира на 29 градуса. По пътя си до хотел “Звезда” градусите падат в зависимост от сезона. В началото на лятото температурата на водата е постоянна – 20 – 23 градуса, като ежедневно се повишава.

Парната баня - Истинско удоволствие за сетивата и кожата – най-големият орган на човешкото тяло!

Живеем в динамичен свят, в който се редуват стрес, умора и липса на свободно време… Все по-често започваме да си задаваме въпроса какво би ни доставило удоволствие и би ни накарало да се почувстваме щастливи и отпочинали? Масаж с мед и шоколад или вана, пълна с мляко и мед? А може би джакузи или терапия с вулканични камъни на фона на успокояваща музика и пламък на свещи… но защо пък да не е парна баня, известна от древни времена с мекотата и нежното си въздействие върху тялото и сетивата?

Малко от историята на парната баня...

Векове наред хората практикуват лечебни процедури в топли гейзери и минерални извори с една единствена цел – древна философия твърди, че хармонията между душата и тялото може да бъде източник на здраве. Водата е основен източник на живот – също и еликсир, който ободрява, освежава, подмладява и лекува. Тя изчиства тялото от токсини, засилва притока на кислород, подобрява кръвообращението и най-важното – поддържа кожата свежа и млада.
Парната баня ни пренася в екзотичния свят на Ориента, там, където приказната героиня Шехерезада прекарвала голяма част от времето си сред приглушените звуци на леещата се вода, влажните мраморни пейки и ароматните масла, твърдейки, че град без хамам (баня) не е град. Парната баня е била и предпочитан начин за релаксация и отмора след активни спортни занимания на воините.

Ако към чистотата на душата и тялото се прибави и религиозното уважение към водата, се получава нова концепция – турски хамам или т. нар. турска баня. С течение на времето тя се превръща в институция и става неразделна част от местните обичаи. За турското население хамамът е нещо повече от място за почистване на кожата, тя е място, което всички хора, млади и стари, бедни и богати, могат свободно да споделят.
Турската баня по правило се състои от парна баня (помещение с горещ въздух и температура около 50°С) и същински хамам (място за масажи и ритуали за тялото). Изградена е от подове и стени от бял мрамор, с големи кръгли прозорци, през които светлината прониква свободно в помещението.
Парната баня ни пренася в екзотичния свят на Ориента, там, където приказната героиня Шехерезада прекарвала голяма част от времето си сред приглушените звуци на леещата се вода, влажните мраморни пейки и ароматните масла, твърдейки, че град без хамам (баня) не е град. Парната баня е била и предпочитан начин за релаксация и отмора след активни спортни занимания на воините.

Какъв е съвременният вариант на парната баня?

Като цяло парната баня може да бъде категоризирана като влажен вариант на сауната. Тя е идеален начин за прочистване на тялото от вредните вещества чрез струя нагрята пара под налягане, но освен това има и противовъзпалително, хидратиращо и болкоуспокояващо действие.

Парната баня излъчва топлина от около 45°С до 55°С при влажност на въздуха, близка до 100%, което от своя страна създава идеални условия за регенерация. Ароматизиращата система създава допълнителни положителни емоции чрез разпръскване на аромати на бор, лавандула, мента или евкалипт във въздуха, а тихата и нежна музика създава допълнително усещане за комфорт и релакс.

В своя съвременен вариант парната баня представлява помещение, което се затопля с помощта на пара. И докато древните гърци и римляни са използвали термални извори, днес това се постига с помощта на парогенератор, монтиран в съседно помещение до парната баня. От изключителна важност е това помещение да се намира извън банята, защото парогенераторът представлява мощен консуматор на трифазно електричество. Необходима е и доста енергия за затоплянето на самото помещение, както и седалките, които обикновено са изградени от керамика. Поради това се предвижда и подово отопление. В един от краищата на помещението се монтира подвижен душ, чрез който хората могат да се обливат при нужда.

Съществуват няколко основни изисквания към помещението, в което се намира парната баня: първото необходимо условие е да има подови сифони, като един от тях да бъде под вратата, защото процесът на кондензация там е най-голям. Трябва да има вентилация, отделна от тази на останалите помещения, поради високата влажност на въздуха, както и сервизно помещение в близост до парната баня, в което да се разположат парогенератора и системата за аромати (дозираща система, която подава ароматизираща течност в парата).

Разновидности на парната баня

 • Класическа парна баня – помещение, характеризиращо се с висока влажност и сравнително по-ниски температури от тези в сауната. Помещението е изградено от керамика, стъклокерамика, мрамор или комбинация от трите. Характерно за дизайна на парните бани са овалните и меки форми, както на пейките, така и на тавана на помещението.
 • Римска баня – помещението е аранжирано в гръцки или римски стил, като стените са облицовани с камък или мозайка, задължителен елемент са високите до тавана колони.
 • Турска баня – състои се от едно или няколко помещения, аранжирани в арабски стил, като в зависимост от дизайна се облицоват с камък или керамични плочки.

Какви са здравните ползи от парната баня?

Тази процедура има физиологично действие върху тялото, което е много близко до това на сауната. Парата отваря порите, повишава метаболизма, повишава сърдечната честота и тялото започва да се поти. Това може да доведе до много ползи за здравето, особено когато се използва безопасно и често. Някои спа центрове въведоха използването на ароматерапията в техните парни бани за осигуряване на допълнителни ползи за здравето и за още по-качествено и пълно отпускане на клиентите.

Топлият, влажен въздух увеличава циркулацията на организма, а също така и разхлабва и отпуска мускулите и ставите. След тренировка, докато разпускате във влажното пощение, ще помогнете на тялото да остане спокойно и гъвкаво, така че да няма странични ефекти от упражненията. Парната баня също ще помогне на тялото да премахне токсините, като ги извежда навън чрез получената пот. Кожата ще стане по-чиста, по-мека и по-здрава, особено ако използвате ексфоалиращ пилинг по време на процедурата за премахване на външния слой на мъртвата кожа.

Парната баня е много полезна за хора, които страдат от астма и респираторни заболявания. Сухата топлина на сауната понякога е твърде силна за белите дробове, докато нежната и влажна топлина помага да се отпуснете и да се отворят белите дробове и бронхите. В допълнение тази терапия може да помогне за намаляване на болките в ставите и симптомите на артрит.

След сесията човек обикновено се чувства по-спокоен, което може да спомогне за намаляване на проблемите, свързани с безсънието и стреса.

Колко време се стои в парната баня?

Както и сауната, процедурата се провежда на няколко етапа. Започва се с топъл душ за предварително разгряване. Не е нужно тялото да се мие със сапун. Първият престой в парното помещение продължава 3-7 минути, докато настъпи изпотяване. В началото е желателно малко да се полежи, така че главата и краката да са на едно ниво. Изправянето не бива да е рязко, най-добре е да се остане в седнало положение една минута, след което да се излезе от парното помещение. След излизане от парното помещение може да се вземе студен душ. Тези контрастни процедури са много полезни, но са рисковани за по-незакалените, затова е най-добре те да се ограничат с вземане на хладък душ. След първия престой в парното помещение може да се влезе още един или два пъти. Между престоите се почива 15-20 минути. Продължителността на престоя в парното помещение може да се увеличава всеки път с 1 минута, така че да достигне общо 15-35 минути. За болните престоят не бива да е повече от 12-15 минути. В парната баня не бива да се влиза както след обилно хранене, така и на празен стомах. Най-подходящо е преди това да се хапнат малко плодове и зеленчуци или друга лека храна. Оптималното време за вземане на парна баня е сутрин около 9-11 часа. Ако нямате възможност, процедурата може да се проведе и по-късно през деня или вечерта.

В парната баня няма часовник, а и вие не влизате в СПА центъра с часовник на ръката, така че как да изчислим, колко време сме били в помещението. Лесно е – за да се поддържа оптималната температура, парогенераторите се включват на определено време и то варира в зависимост от влизането и излизането на други хора в парната баня, но може да се каже, че се включват приблизително на всеки 45-50 секунди. Така че можете ориентировъчно да прецените, колко време сте се напарили, като преброявате включването на парата.

САУНАТА

Какво трябва да знаем за сауната?

Какъв е ефектът от сауната? Топи ли наистина мазнини и не е ли опасна?
Ходите ли на сауна? Ако отговорът е “да”или “не, но ми е интересно да опитам”, с помощта на този материал може да опресните знанията си, да научите нещо ново или просто да разберете дали сауната е подходяща за вас. Ще опитаме да дадем отговор на най-често задаваните въпроси за използването на сауна.

Колко често мога да посещавам сауна?

При добро здраве може да посещавате сауната всеки ден. Но имайте предвид, че сауната ще изсуши кожата ви – може да се наложи употребата на овлажняващ лосион след процедурата.

Каква продължителност да избера?

Тук нещата са индивидуални, но все пак може да започнете с кратки серии от 3-4 минути. Постепенно увеличавайте продължителноста. Без проблем може да стигате до 60-90 мин.

С каква влажност трябва да бъде сауната?

Влажността на въздуха може да се регулира – сипвайки вода върху камъните в сауната. Никога не стойте в сауната при прекалено сух въздух – това може да увреди дихателната ви система. При по-висока влажност се наблюдава по-обилно потене.

Каква температура?

Температурата в сауната обикновено е между 70 и 100 градуса по Целзий. Този показател е индивидуален. Започнете с по ниски стойности – 80 градуса, докато намерите оптималната за вас температура.

Не е ли опасно?

Ако сте здрав и при разумна употреба сауната се счита за безопасна. Стига, разбира се, да не се стремите да поставяте рекорди. Ако все пак имате притеснения – консултирайте се с лекар.

Подходяща ли е сауната за всеки?

Като правило всеки може да посещава сауната, НО при употреба на алкохол, наркотици или при ниско кръвно налягане следва да се обърне по-специално внимание, тъй като при тези случаи ефектът от сауната е по-силен.

Може ли сауната да се комбинира със спорт?

ДА! Без проблем може да релаксирате в сауната след тежка тренировка в залата. Все пак е препоръчително да приемете известно количество течности, тъй като самата тренировка е обезводнила тялото и при непосредствено влизане в сауната може да се получи прекомерно обезводняване. Също така при наличие на мускулна травма (която е препоръчително да се третира със студено) не е желателно да влизате в сауната.

Какъв е ефектът от сауната?

 • Кръвно налягане – сауната понижава кръвното налягане. Хора с ниско кръвно налягане трябва да са изключително внимателни, преди да посещават сауна. Предварително се консултирайте с личния си лекар.
 • Подобрява се тонусът и жизнеността на тялото.
 • Алкохолно питие в сауната? Това не е добра идея. В комбинация със сауната ще получите много ниско кръвно, което не е желателно.
 • Подобрява имунната система.
 • Топене на мазнини? Отговорът е – НЕ! След сауна наистина сте по-леки, но това се дължи на загубата на течности, а не на загуба на мазнини. Не се залъгвайте от примера на много атлети, които ползват сауната, за да “влязат” в по-долна категория. Те имат нужда да свалят определено тегло за кратък период от време (обикновено докато трае официалното мерене на кантара). След това тези килограми се връщат веднага с приема на течности.
 • Сауната помага на тялото да се поти и по този начин чрез потта се отделят токсини. Вследствие на което се наблюдава по-добра функция на бъбреците и черния дроб.
 • Отпуска мускулите, като подпомага автономната нервна система, която контролира мускулното разтягане, а също така потенето, кръвното налягане и храносмилането. Чрез загряването на тялото се подобряват тези функции.
 • В конкретни случаи сауната има сходен ефект с упражненията в залата, но без да се изразходва толкова енергия. По-добра оксидация на тъканите, намалява кръвното налягане, спомага за по-добра еластичност на артериите.
 • Подходяща е за сърдечно-съдова релаксация.
 • Нагряването на тялото измества кръвта навън към кожата (за да разсее топлината), по този начин се получава своеобразна профилактика на вътрешните органи и се стимулира кръвообращението.
 • Високата температура помага на тялото да унищожава различните видове бактерии, вируси и паразити. Много хора имат ниска телесна температура и по-този начин не могат ефикасно да се “борят” с различните хронични инфекции. Проблеми могат да възникнат на следните места: синусите, очите, ушите, гърлото и червата.
 • Минус е, че сауната може да бъде опасна за хора, които не издържат на висока температура, особено такива със сърдечни проблеми или чиято нервна система е увредена от излагане на токсични материали.

Съвети за използването на сауна:

 • Хигиена – преди сауната вземете душ. Никога не влизайте с дрехи или джапанки в сауната (единствено може да ползвате кърпа, ако се чувствате дискомфортно без дрехи).
 • Изберете си място в сауната (на горните редове е по-топло). За препоръчване е да ползвате кърпа, на която да седнете.
 • Отпуснете се и оставете топлината да проникне в тялото и порите на кожата ви да се отворят.
 • Може да сипете вода върху камъните на печката. Това ще увеличи влажността на въздуха и ще създаде усещане за по-висока температура в помещението.
 • Може да излезете от сауната и да починете няколко минути в стаята за релакс (по този начин може да направите няколко серии с кратки почивки).
 • Винаги след сауна вземайте душ (за да отмиете потта) и дайте на тялото 15 мин за почивка (може в стаята за релакс). Никога не се връщайте веднага към нормалното си ежедневие, без тялото да е възстановено.
 • Удачно е сауна да се прави сутрин или вечер преди лягане (тогава тялото е спокойно).
 • Преди да ползвате сауна задължително се консултирайте с лекар.
 • Бременни жени и деца под 7 години да избягват сауната.
 • Ако не сте сигурни как тялото ви ще реагира на сауната, винаги започвайте с кратки серии от приблизително 5-6 мин.

Безопасност

При ползването на сауна/инфрачервена кабина е силно желателно до вас да има придружител или приятел.
При ползване на сауна/инфрачервена кабина от хора, които са употребили наркотични вещества може да се наблюдава повторен ефект (по-слаб или същият като този, когато сте взели наркотика) по време на сеанса. В такива ситуации винаги посещавайте сауната с придружител.

Инфрачервена кабина

Тя е подобна на сауната. Разликата тук е, че помещението не се затопля чрез камъни и печка, а посредством инфрачервени лъчи.

 • Плюс е, че обектът се нагрява чрез лъчение, тоест без да се увеличава температурата на въздуха около обекта.
 • Температурата на въздуха в кабината е сравнително по-ниска от тази в обикновените сауни, но тялото се поти обилно.
 • Само 20% от лъчението нагрява въздуха, а другите 80% се използват, за да загряват тялото на човека.
 • Лъчението прониква на 5-8 см вътре в тялото.
 • Кабината загрява много по-бързо от традиционната сауна.
 • Тялото се поти по-бързо и при по-ниски температури, отколкото в сауна.
 • Това е по-удачният вариант за хора със сърдечни проблеми.
 • Хора, които имат спортни травми, артрит, хронична умора могат успешно да използват инфрачервените кабини, за да ускорят премахването от тялото на тежки метали и химикали, които се задържат в мастната тъкан и трудно се премахват.
 • Топлината от инфрачервените кабини е изключително полезна за хора, страдащи от акне, екземи, алергии, целулит – потенето премахва мъртвия слой клетки и подобрява тонуса и еластичноста на кожата.
 • а разлика от традиционната сауна, тука няма вероятност за разпространение на бактерии (в кабината въздухът не е влажен както в сауната).
  Независимо дали ще изберете сауна или инфрачервена кабина – не пропускайте един от важните моменти, а именно добрата компания, която ще ви осигури една приятна атмосфера.

Тази статия има за цел само да достави информация по темата, не и да влияе върху избора на потребителите. Преди да започнете да посещавате сауна/инфрачервена кабина, задължително се консултирайте с лекар и се придържайте към неговия съвет.