В ресторанта закуската е организирана на блок-маса при повече от 20 гости в хотела. Имаме разнообразно а-ла карт меню с вкусни български гозби и леки средиземноморски ястия. За десерт можете да опитате домашните ни млечни вкусотии от млякото на нашите крави на свободна паша. Подквасено е на място по стара съдиевска рецепта. Добавете и мед от нашият пчелин с над 100 кошера.

Галерия

Градина

ВИП механа

Барбекю

Пещ

Домашни млека и десерти

ДОМАШНО ПРИГОТВЕНОТО КИСЕЛО МЛЯКО - БЕЗЦЕННО ЗА ОРГАНИЗМА НИ

Млечните продукти ни спасяват от много заболявания и дават чувство за ситост.

Те са известни от незапомнени времена. Още през 470 г.пр.н.е., Херодот споменава вкусна и освежаваща напитка – кумис, жителите на азиатските страни правели от кобилешко мляко. Трябва да се отбележи, че популярността на млечните напитки в източните страни, не е случайна. Тъй като киселото мляко се съхранява по-дълго време, това е било жизненоважно за номадските пленена, като постоянно са били в движение. Наред с с кумиса, други популярни ферментирали млечни продукти са айрян, катък, кисело мляко, сметана и др. Ние познаваме най-вече киселото мляко и изварата.

Въпреки разнообразието от ферментирали млечни продукти, същността на производството им е една и съща. За да се получи кисело мляко, са необходими специфични млечнокисели бактерии и топлина, за да се размножат на свой ред полезните бактерии. Резултатът е продукт, който има редица отличителни свойства на пълномаслено мляко.

Какви са ползите?

Висока усвояемост

Полезността на млечните продукти не подлежи на спорове и съмнения. Многобройни научни експерименти, многократно потвърждават ползите от тези продукти. Ферментиралите млечни продукти са особено полезни за децата, поради наличието на протеини. Благодарение на лакто- и бифидобактериите, протеините в млякото се разделят на по-лесно усвояеми. Един час след пиене на кисела млечна напитка, вече са усвоени 90℅ от хранителните вещества, докато смилаемостта на прясното мляко е едва 32℅. Чрез киселото мляко, вашето дете ще бъде снабдено с лесносмилаем протеин и други полезни хранителни компоненти.

Защита от инфекции

Редовната консумация на кисели млечни продукти (кисело мляко, мая и т.н.) нормализира чревната микрофлора. Факт е, че млечнокиселите бактерии произвеждат различни съединения, включително и някои бактерицидни (главно млечна киселина), които инхибират пролиферацията на патогенни микроорганизми в червата.

Няколко седмици редовна консумация на млечни продукти е в състояние да потисне гнилостните процеси в червата, което значително подобрява цялата храносмилателна система, както и черния дроб и бъбреците. Особено ценни са млечните продукти, в периоди на запек, дисбактериоза, токсично отравяне или колит.

Млечните продукти нормализират подвижността на стомашно-чревния тракт, поради съдържанието на мастни киселини, които подобряват подвижността на червата и предотвратяват натрупването на газове.

Калций и други полезни компоненти

Калцият в киселото мляко, смила чревната мукоза. Причината за това е, че в млякото, той не е свободно състояние, а в комбинация с протеина казеин. По време на ферментацията на млякото, под въздействието на калциевия казеинат, органичните киселини частично се разпадат и се превръщат в разтворими, които лесно се усвояват. По този начин ще си осигурите лесно усвояем калций.

Освен калций, в млечните продукти се съдържат мастноразтворими витамини А, Е и D. Присъстват и минерали, като фосфор и магнезий, които са много важни за нормализиране на метаболитните процеси. Количеството на незаменими аминокиселини в киселото мляко е 7-10 пъти по-голямо, отколкото в прясното.

Домашно приготвено кисело мляко

Разбира се, може да си закупите кисело мляко от магазина, но по-добре е да си го направите у дома. За да се превърне прясното мляко в полезен ферментирал млечен продукт, е достатъчно да се направи чиста закваска от млечнокисели бактерии (може от кисело мляко или заквасена сметана), които могат да бъдат закупени от магазина. По този начин може да получите безопасни млечни продукти.

На много малки деца, кисело мляко може да се дава след 8-9 месечна възраст. Преди да започнете да захранвате детето с кисело мляко, се консултирайте с педиатър.