Оказва се, че минералната вода в Бургаско е лечебна почти за всички проблеми по човешкото тяло. Докато в другите градове е специализирана в отделни болести. По долу ви представяме коя вода, какво лекува:

България е надарена с минерални води, които лекуват почти всички заболявания. Само от болежката зависи дали тя ще се пие или ще поливате кожата си с нея. Единственото, което трябва да се знае е коя вода какво лекува. Съставът на живителната течност може да ни помогне да се отървем от излишните килограми, но в същото време и за да зарасне по-бързо счупена кост. Лекарите съветват да се пие на малки глътки, за да не предизвикаме обратен ефект. Има само едно единствено място в България, на което могат да се лекуват хората с болна щитовидна жлеза – Шкорпиловци.

Бургаско

В района на Черно море и по-точно на бургаския край минералните извори предлагат невероятен арсенал за лечение на какво ли не. Само една глътка спира развитието на кариеса, нормализира функциите на стомаха и червата, както и черния дроб. Изчиства бъбреците и пикочните пътища. Ако пък само се къпете в нея, ще забавите хода на остеопорозата.

Софийско

В минералните извори около София отново можем да лекуваме стомаха.  В столичния квартал „Овча купел” обаче тече вода, която  успокоява нервните заболявания и ревматизъм. Ако сте сърдечно болен, трябва да си наточите поне половин литър оттам.

Вършец

Най-силната вода за прочистване на черния дроб е от Вършец. Тя трябва да се пие бавно и да се внимава да не се прекали. При всяко по-особено чувство спирайте и почивайте час. Внимавайте, защото предизвиква и бъбречни кризи, тъй като подтиква камъка да напусне организма.

Търновско и Вонеща вода

Това е мястото за лечение на ендокринните заболявания. Именно тук можете да си налеете топла вода, която да ви помогне да влезете в норма. Ако полеете рана на кожата пък веднага ще почувствате облекчение.

Велинград и Нареченски бани

Безспорно именно в Нареченските бани безплодието остава лош спомен. Стотици хиляди хола от цялата страна се събират там, за да пийнат няколко глътки от лечебната вода и се натопят в топлите извори. Те помагат, както на жени, така и на мъже. До момента, благодерение на тези процедури, на бял свят са се появили стотици бебета.

Кюстендил и Невестино

Счупена кост или не зарастваща рана, ревматизъм или каквито и да било болежки, свързани със скелета, могат да се оправят с вода от Невестино и Кюстендил. Разбира се, това е и мястото за помощ при остеопороза.

Костенец и Момин проход

Костенец и Момин проход са местата, на които има вода, почти равна по сила на тази в Бургаско. Тя обаче има и допълнителни свойства, които я правят почти универсална.

Съдиевската минерална вода и нейните качества

Всички знаете, че при нас водата е минерална, но знаете ли точно какви са нейните качества? Ще ви ги представим: Експертна балнеологична оценка на мин. вода от с.Съдиево – сондаж Б-88 и сондаж Б-20, обл.Бургаска

На база физико-химичния анализ и на проучвания на подобни минерални води, балнеологичната прогноза определя минералната вода на село Съдиево като лечебно-профилактична. Според физико-химичния анализ лечебно-профилактичното действие на минералната вода се обуславя от нейната хипотоничност, от комплектната роля на химичните индегридиенти и специфичното действие на съдържащите се в нея флуорид и метасилициева киселина в лечебни концентрации.

Съдиевската минерална вода може да се прилага питейно и външно.

Флуоридът, съдържащ се в нея, е необходим за калциево-фосфорната обмяна на организма, за процеса на вкостяване, нормалния процес на растеж на костите и ноктите, за правилното развитие на зъбите при децата и подрастващите, за предпазване от кариес и остеопороза.

Метасилициевата киселина в минералната вода активира клетъчната протоплазма, оказва антисептично и предпазно действие на стомашно-чревният тракт.

Питейно балнеолечение и балнеопрофилактика при следните заболявания:

1. Стомашно-чревни заболявания, хронично гастрити, язвена болест, колити, следоперативни състояния;
2. Бъбречно-урологични заболявания, бъбречно-каменна болест, хронични пиелонефрити, състояние на след литотрепсия;
3. Чернодробно-жлъчни заболявания, жлъчно-каменна болест, хронични холецистити, холангинити, холангиохепатити, хепатити, дискинезии на жлъчните пътища;
4. Обменно-ендокринни заболявания: подагра, диабет, затлъстяване;
5. Хронично професионални интоксинации при лица експонирани с радионуклеиди, токсични вещества от фармацевтичната промишленост, при депониране на олово в организма от бензиновите пари в големите градове;
6. Кариесопрофилактика
7. Остеопороза

Външно балнеолечение и профилактика

Поради невисоката температура на водата от 29 градуса, тя е подходяща предимно за профилактика и закаляване на организма, както и за спортно-профилактични цели в открити и закрити басейни. За лечебни цели може да се ползва при частични процедури по специални водолечебни методики. Показни са при неврастенни заболявания, разширени вени, атония на пикочния мехур, импотенция, хемороиди, кожни заболявания и други.

При допълнително затопляне на водата, показанията за лечение значително се разширяват и може да се прилага при заболявания на опорно-двигателния апарат, артроревматични и травматично-ортопедични заболявания; неврологични и кожни заболявания; професионални заболявания на костно-мускулната система и други.